Húsipari technikus
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A húsipari technikus szaktudásával biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. Önállóan vagy mérnöki irányítással, élelmiszeripari üzemekben vagy laboratóriumokban, az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt a hús- és baromifeldolgozás területén. A technikus képesítés birtokában jó áttekintő- és irányítóképességgel, valamint az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények előállítása.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, önállóság, pontosság, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli az alapanyagokat, ellenőrzi a minőségüket;
- elvégzi a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat, ellenőrzi a késztermékek minőségét és csomagolását;
- beállítja, ellenőrzi és üzemelteti a technológiai berendezéseket, gépeket;
- irányítja és ellenőrzi a gyártási folyamatokat és műveleteket;
- a gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat lát el;
- megszervezi az üzem víz- és energiagazdálkodását;
- részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
- részt vesz minőségbiztosítással kapcsolatos tevékenységekben.