Élelmiszer-ellenőrzési technikus
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az élelmiszer-ellenőrzési technikus rendelkezik a teljes élelmiszeripart átfogó ismeretekkel. A különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok félkész termékek, csomagolóanyagok különböző tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai, érzékszervi) vizsgálatait végzi. Ismernie kell a különböző élelmiszeripari műveletek hatásait, az azokat befolyásoló tényezőket. Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. Jól végzett munkájával hozzájárul a biztonságos élelmiszerek előállításához.
Ajánlott minden fiatal számára, aki érdeklődik a laboratóriumi vizsgálatok iránt. Szívesen végezne higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet az élelmiszergyártás területén.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Pontosság, önbizalom, türelem, megbízhatóság, kezdeményezőképesség, elköteleződés, megfelelő érzékszervek szükségesek (hallás, látás, tapintás, ízlelés és szaglás együttes megléte), csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- a munkaterületet előkészíti;
- mintát vesz;
- minták előkészítését végzi;
- a munkafolyamatot előkészíti;
- laboratóriumi méréseket végez;
- laboratóriumi eszközöket, műszereket használ;
- minták összetételének minőségi meghatározását végzi;
- minták összetételének mennyiségi meghatározását végzi;
- adminisztrációs munkát végez;
- a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján minősíti;
- technológiai utasításokat, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat betart és betartat;
- élelmiszerhigiéniai, hatósági, járványvédelmi és szolgáltatótevékenységet végez;
- élelmiszer-biztonságot ellenőriz (üzemben és laborban).