Sütő- és cukrászipari technikus
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A sütő- és cukrászipari technikus képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel is. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányítóképességgel, és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezni.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a szervezést, a gépeket, akit érdekelnek az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és a péksütemények előállítása. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú végzettséget szeretnének szerezni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- sütőipari és cukrászati félkész- és késztermékeket készít;
- diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket készít;
- sütőipari és cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
- termeléstervezési és szervezési feladatokat végez;
- minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
- minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végez, a késztermékeket ellenőrzi minősíti;
- technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
- a termékgyártás nyersanyag-gazdálkodását megszervezi;
- részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
- a melléktermékeket, hulladékokat kezeli, esetleg hasznosítja.